torstai 28. huhtikuuta 2016

Yhden yön kukkija...

tämä vanhapoika-kaktus,
joka  eilen illan pimettyä ja päivän vaihduttua yöksi  avasi kukkansa. Nyt aamulla kukka nuupottaa jo lakastuneena.  
Vahtaamalla vahtasin kukan avautumista, terälehdet avautuivat ihan silmissä reilun tunnin sisällä. Jännää, miten pieni kaktus saa puserrettua noin ison ja kauniin kukan.

Viimeiset lumet ovat sulaneet vesisateen ja lämpimän myötä, kevään ensimmäinen siili mönki myös eilen pihapiirissä.

Kevään tuoksuja kaikille!

- ievastiina







lauantai 23. huhtikuuta 2016

Valkoinen aamu,

maassa ohut lumikerros, pakkastakin pari astetta. Näin valkeni tämä lauantai. Rusakot olivat viettäneet yön aikana  juhlaa aterioimalla kaikki krookusten alut nuppuineen ja varsineen.Jälki oli todella tasainen ja siisti:
Pitänee  suojata  näitä vähän ensi kevääksi. Ainakin omenapuut ovat jääneet  rauhaan kun pujottelin alaoksien joukkoon runsaasti tuomen oksia jo syksyllä. 

Onneksi sentään tulppaanien alut ovat säästyneet - toistaiseksi -
niin on penkin reunassa  jotain väriä odotettavissa kunhan lähtevät kunnolla kasvuun.
Harmittaa vähän kun tuli niin kolea ja luminen päivä.  No taimien purkittaminen  ja uusien siementen kylvö jatkuu olipa sää mikä tahansa.

Mukavaa päivää kaikille!

- ievastiina


perjantai 22. huhtikuuta 2016

..varustelua...

 Kävin tänään Hankkijalla tutustumassa tarjontaan...eikä sieltä voinut lähteä pois tyhjin käsin.

Mukaan lähti mm. 1 pussi gladioluksen mukuloita,
5 kpl daalian juurakoita (viime kesäisille kävi talven aikana vähän huonosti).
istukassipuleita 2 kg,
15 kg siemenperunoita joista  5 kg varhais- ja 10 kg talviperunaa.

Ja viimeisenä - mutta minulle ei suinkaan vähäisimpänä - mukaan lähti myös 6 m2:n tunnelikasvihuone. Suurempaan ja järeämpitekoiseen kasvariin minulla tuskin lienee tarvetta. Ajattelin tätä lähinnä taimien suojaksi niiden karaistumisvaiheessa ja myöhemmin kesällä tomaattien ja kenties parin kasvihuonekurkun  kasvatukseen.
Nyt varmaan alkaa valtaisa polte säiden lämpiämistä odotellessa, että  kasvarin saisi edes koottua paikalleen, muut toimet hoitunevatkin sitten omia aikojaan....

En kaipaisi enää lumisateita. Hieman karun kuuloiselta  kyllä tuntui aamullinen sääennuste ensi viikon alkua koskien.

Joka tapauksessa nautinnollista viikonloppua!

- ievastiina

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Vähän alkuja...

Maaliskuun loppupuolella laittelin vähän siemeniä multiin. Nyt muutamassa multapurkissa on selvästi havaittavaa eloa näkyvissä.
Tomaatteja on  useampaa eri sorttia, muutama taimi kutakin kuten:
- Udi, keltainen kirsikka
- Red Alert, punainen pensas
- Tiny Tim, punainen kirsikka
- Bitonto, punainen pensas
- Losetto, punainen amppeli
- Tigrella, punakeltainen pensas
Honteloita ovat vielä mutta eipä ole vielä mikään kiirus.

Istutan nämä aikanaan avomaalle kasvulaatikkoon ja varustaudun siihen, että joudun rakentamaan jonkinlaisen muovihökötyksen laatikon ympärille, jos tulee kovin kylmää -  kesästä kun ei koskaan tiedä . Lämpimänä kesänä pärjäisivät varmaan hyvin avomaalla kun kasvupaikka on kuitenkina aika suojaisa ja etelän puolella.

Suippopaprika- Thor -
ja mukulaselleri - Mars
sekä purjo - Kööpenhaminan tori -
ovat myös taimella ja koulittu.

Kiinansipuli ja kuukausimansikka eivät ole taimettuneet vielä, sillä ne on kylvetty vasta 8.4 samoin kuin kukkasista riippalobelia - mikä mahtoikaan olla nimeltään
-  joka on itänyt hentoistakin hentoisemmat alut. Näistä riittää jakamista useampaan purkkiin.

Kukista on aluillaan myös Norsunkärsä,
aika  näyttää millainen kasvi siitä tulee. Joka tapauksessa itävyys oli todella hyvä  vaikka siemenet olivat  reilun vuosikymmenen takaisia. Samaa ikäluokkaa olivat myös Titonian siemenet
mutta taimettuminen on ollut surkeaa -  lopulta vain yksi kitulias taimi on nähnyt päivän valon.

Tänään laitoin Akilleijan siemenet  multaan ja vein kylvöksen ulos - siemenpussin kyljessä on suositus pitää kylvöstä +5 - +12 asteen lämmössä pari viikkoa ja tuoda sitten lämpimään itämään. Saa nähdä miten onnistuu ostosiementen idättäminen, normaalisti  kun akileijat ovat kylväytyneet itsekseen  ja aika vallattomasti.

Näitä taimipurkkejani vartio  nuppua puskeva vanhapoika. Toivottavasti jaksaa kehittää nuppunsa kukkaan saakka, kauniin vaaleansininen olisi jos niin kävisi.

Omenapuun sain leikattua viikonloppuna ja samalla harvensin vanhan valkoisen syreenipuskan. Niistä puuhista on  hyvä jatkaa jahka piha kuivuu haravointikuntoon.
 Sitä odotellessa!

- ievastiina


tiistai 12. huhtikuuta 2016

Sinivuokot ovat auenneet...

..oi kuinka ne ovatkin kauniita.

Lumet ovat pikkuhiljaa tiessään, vain pohjoispuolen räystäsaluset ovat penkkojen alla. Sulaminen kävi tosi nopeasti, lieneekö meillä koskaan tähän aikaan huhtikuussa ollut sula pihamaa. Sen verran märkää on kuitenkin, että haravointi saa vielä odottaa... milläänhän ei tietenkään malttaisi.

Aurinkoa ja kauniita päiviä!

- ievastiina

tiistai 5. huhtikuuta 2016

Iloa vähästä!

Olipas hyvä etten heittänyt suoralta kädeltä vanhoja  kukkien siemeniä pois.  Norsunkärsä on itänyt yllättävänkin nopeasti - ainakin 5 alkua - ja  Titoniassakin on  yksi  alku.
Näillä kyllä pärjään mainiosti, en uskonut näkeväni näitäkään.

Ulkona, seinän vierustalla on muutama sinivuokko ja niiden
kukkanuput nostavat myös päätään.

Lumen alta pikkuhiljalleen vapautuvan perennapenkin multa näyttää  kyllä lehmän läjältä mutta siellä märkyyden keskellä pilkottaa myös muutama tulppaanin alku,
odoton mielenkiinnolla näitä lisää.

Myös muutama myyrän keko on paljastunut - saa nähdä miltä jälki tänä keväänä näyttää.

En kaipaisi lumisadetta mutta huomiseksi sellaista on kuitenkin vähän ennustettu.

 - Ievastiina



lauantai 2. huhtikuuta 2016

..maltillisella linjalla....

...taimien suhteen... Tomaatit on koulittu, 
selleri, purjo ja suippopaprika ovat taimella ja odottavat koulimista.
Lisäksi kylvin kukkien siemeniä kun kätköistäni löysin titonian,norsunkärsän,  kaunokurjenmiekan ja nukkapähkämön siemenpussit. Luulen, että noista edellämainituista  ei kovin suurta riemua pääse syntymään, sillä siemenet ovat todella vanhoja ja itävyys varmaan sen mukaista, mutta kokeilematta en niitäkään raatsi pois heittää.

Uusia siemeniä ostin taas kuluneella viikolla - vähän syötävien kasvien kuten nämä:
Ja tietysti myös silmänruokaa kuten ruiskaunokki, riippalobelia, laventeli, lehtoakileija, maariankello, tuoksuherne, kaunokainen ja pari erilaista samettikukkaa.
Voipi olla aika ahdasta taas tämän huushollin ikkunalaudoilla kun nämä ovat joskus taimella, eikä niitä syystä tai toisesta vielä uloskaan voi viedä.....kasvihuoneettoman kauhutarina....
Helpotusta  tuli kuitenkin vähän viimekesäisten juurakoiden muodossa. Kuivatin daalian juurakot liian kuivaksi  lämpökeskuksen nurkassa - ts. unohdin ne sinne liian pitkäksi aikaa - ja  jouduin heittämään ne pois. Mutta kaupoissahan noita  uusia näkyy olevan pitkät rivit, tuskin jään paitsi...

Siemenostoksien lisäksi on ilmestynyt myös uusia lehtiä kuten  Kotilieden puutarhaelämää, Kotipuutarha ja Viherpiha. On sekä asiaa että ihasteltavaa lumien sulamista odotellessa.

Huonekasveissa on aina muutama yllättäjä niinkuin esim. nukkumatti. Leikkasin isoksi ja reheväksi kasvaneen nukkumatin syksyllä aivan ruukun mullan tasalta ja jätin  toiveikkaana multapurkin kaapin nurkkaan odottelemaan kevättä. Parin kastelukerran jälkeen samaisesta ruukusta alkoi työntyä uutta vihreää ja nyt kasvu on täydessä vauhdissa
- tosin uudet mullat on tässä vaiheessa jo vaihdettu ruukkuun.  Kiitollinen ja kestävä kasvi, vararavinnot kasvuun lähtöä varten  lienevät varastoituneet hyvin juurimukuloihin.

Myöskin multaan laittamani inkivääri lähti nopeasti kasvuun,toivoisin  vain että tulisi useampi silmu kuin tämä yksi:

Viime keväänä sain muutaman pienen tuliköynnöksen pistokkaan ja ne juurtuivatkin varsin hyvin. Talven aikana kenties valon vähyys ja kuiva huoneilma verottivat alkuja roimasti, mutta nyt kun varsinkin valoa on ollut kohtuullisesti niin kasvupyrähdys näkyy ja uusia versoja tulee koko ajan. Saisinpa tuon ihanuuden vielä kukkaan.....


Kaksi perhoskämekkääni  taitaa vedellä viime henkosiaan. Ensiavuksi vaihdoin kyllä uudet kasvualustat mutta en ole vakuuttunut riittääkö se.  Seurataan tilannetta - mikäänhän ei ole ikuista, nämäkin ovat jo  hyvän matkaa yli kymmenen vuotta vanhoja....

Lumet sulavat ihan humisten, viikossa on tapahtunut ihan merkittävää kevään edistymistä. Ehkä tästä päästään pian pihahommiin!

Aurinkoa ja linnunlaulua kaikille!

- ievastiina