lauantai 18. huhtikuuta 2015

Ei päästy mökille...


Täällä kaupungissa  on lunta enää paikoitellen, vain aurauspenkkojen pohjilla vähän. Kun ajetaan meiltä kohti pohjoista, niin n. 20 km:n päässä on ensimmäinen huomattavampi lumiraja ja siitä toiset 20 km eteenpäin niin onkin jo täysi talvi. Kolilla varmaan lasketellaan vielä, eikä sinne ole mökiltä kuin vajaat 20 km. Ei ihan uskottu kotoa lähtiessä aamulla , että  lunta on mökkitien päässä vielä niin paljon kuin mitä oli, mutta olihan sitä varmaan 30-35 cm.

Eipä siis lähdetty kahlaamaan....

Hyvä puolensa asiassa on tietysti se, että esikasvatettavilla ja mökkipalstalle istutettavilla taimilla ei ole mitään kiirettä vielä aikoihin, ehtivät varmaan hyvin jos teen kylvöt vasta toukokuun puolessa välissä. Siihen mennessä ehtii saada kotipihan jonkinlaiseen kuntoon, ainakin haravoiduksi kauttaltaan jos ei muuta.

Mökiltä tullessa pyörähdin K-raudassa. Orvokkejahan sielä  oli myynnissä,  ja niitä oli  napattava muutama 10 kpl:een paksi mukaan.

Ripostelin niitä sitten  vähän erilaisiin purnukoihin vanhan vaahteran kannon koristeeksi ja yhden pikkupadallisen tyttärelle

Silloin kun tuon kannon paikalla oli vielä iso julmettu vaahtera, sen juurella kasvoi narsisseja koholla olevassa penkissä. Nyt kun juuret ovat menettäneet nestejännityksensä  ja  alkavat lahota, narsissit ovat jääneet melkoiseen kuoppaan.  Voi olla, että nostan ne  maan sulettua kaikkineen ylös. lisään multaa ja istutan ne sitten takaisin paikalleen . Näyttää siltä, että maasta nousevat silmut eivät lupaa suurta kukkarunsautta, joten menetys ei liene mittaamaton vaikka kukinnan alla niitä  vähän repostelenkin.

Viime syksynä en istuttanut yhtään uutta kukkasipulia. Onneksi en jaksanut tehdä sitä! Nyt on paljon helpompi päästä kukkapenkkien perkaamiseen  käsiksi, kun ei tarvitse odotella kukinnan loppumista. Vanhastaan yhdessä kohtaa kasvaa pienen pieniä tulppaanin jakosipuleiden ykköslehtiä. Olen miettinyt riittäisikö kärsivällisyyteni kasvatella niitä useamman vuoden ajan että saisin niistä ihan kukkivia kukkia....
Pitääkin yrittää ottaa selvää miten noiden kanssa tulisi menetellä....

Kivikkopenkissä näkyi myös  muutama pieni alku :
Sammalleimu ei näytä kovin hääppöiseltä,mutta luulen että kun juuri on elossa niin syssymmällä näyttää jo aika hyvältä.
Patjarikkokin näyttäsi olevan hengissä, samoin rento akankaali ja muutama maksaruoho. Arovuokossa sen sijaan ei ollut vielä elon merkkiä, tuleeko vaiko ei....
Kunhan taimimyymälät avautuvat täytynee tehdä vähän hankintoja  kivikossa viihtyvien osalta.


Molemmat alppiruusut ovat myös hengissä, muutama nuppukin  näyttäsisi olevan tuloillaan. 
Muuten maa näyttää kyllä vielä varsin ankealta. Suikeroalpi on täyttänyt pensasaidan juuren varsin tehokkaasti, mutta senkin lehdet häviävät maaston ankeuteen. Otin muuten sisälle ruukkuun muutaman suikeroalpin juuriverson. Jos kasvuunlähtö onnistuu toivomallani tavalla niin laitan ne kesäkukkaistutuksiin lisukkeeksi, laskeutuvat niin kauniisti ruukun reunojen yli....
Muutama scilla on katsonut parhaaksi siirtyä rehevämmälle puolelle aitaa ja kasvaa nyt melkein asfaltin rajasssa katuvierellä.
En pahoittaisi mieltäni vaikka olisi vienyt  joka ikisen kaverinsa mukanaan, nuo pahalaiset kun ovat sitten kovia leviämään eikä niistä tahdo päästä eroon vaikka kuinka haluaisi.

Olen iloinen, että kaverini  kaksi amppelimansikkaa on selviytynyt hoidossani talven yli. Pian ne saa varmaan laittaa takaisin amppeliin ja nostaa aurinkoiseen paikkaan....
Ja pakollinen kuva tietenkin  mistäpä muusta kuinjouluruususta...
..se vaan on niin sievä!

Koska kukkia ei voi olla koskaan liikaa, niin orvokkien lisäksi ostin taas kaksi dahlian juurakkoa:
Molemmissa on aika hyvät silmut joten saan laittaa ne multiin ihan suoriltaan. Kunpa vielä syksyllä osaisin kuivattaa  nuo mukulat niin hyvin, että niistä olisi seuraavallekin kesälle iloa.

Vaikka en päivän aikana saanutkaan paljoa aikaan tuolla pihalla ruopostellessani, niin oli se ulkona olo sen verran äkkimakeaa herkkua, että nyt alkaa vähän ramaista.  Iltatyöksi minulla olisi liinan virkkausta, olen aloittanut virkata "roiskeläppiä" keittiön pöydälle ja nyt olisi kolme valmiina.  Jos hyvin käy, niin, niistä voipi tulla  tänne jossain vaiheessa kuvanenkin.  Mattokangasta en ole vieläkään saanut alulle, aika on mennyt enempi "kevätseurannassa".

Virkeää viikonloppua toivottelee ievastiina!


2 kommenttia:

  1. Kyllä meilläkin päin on vielä monet syrjätiet lumenpeitossa, mistä ei olla liikuttu. Harmillista vaan tehä pitkämatka kun ei pääsekkään perille. Minäkin meinasin ostaa orvokkeja viikonloppuna, mutta ei tuonne lumen keskelle oikein vielä viiti niitä kuitenkaan laittaa. Mukavaa viikkoa sulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakaan kahteen viikkoon ei tarvinne mieluilla seuraavaa mökkireissua, on siellä vielä niin talvi! Jos tulis kunnon vesisateet ja lämpöaalto niin kenties sitten... No eipä ollu isoa iloa mullekaan noista orvokeista, sunnuntaiaamuna olivat lumirännän peitossa ja nuupottivat ruukun reunojen yli. Nyt ovat vähän piristyneet.... Yksi krookus on kanssa kukalla, joten kyllä täällä on taas kukkaisa laakso ....ei tiiä missä silmänsä pitäis Heh!

      Poista