tiistai 12. toukokuuta 2015

Tuulista ja viileää...

 Lämpötilat saisivat alkaa nousta ihan eri lukemilleen kuin mitä tänäänkin on ollut.  Viime yönä puolen yön aikaan kannoin taimipurkkeja sisälle suojaan kun lämpötila laski uhkaavasti alle viiden asteen. Ei kuitenkaan liene ollut pakkasta,  kun aamulla ei ollut maa kuurassa.  Tänään ei  kuitenkaan ole ollut minkäänlaista vetoa ulkohommiin....

+++
Uusia  esikasvatuksessa olevaia kasveja on taas  noussut mullan pintaan:
                                          kesä- ja spagettikurpitsat,
                                          punarevonhännät  ja
                                          lantut
itivät ihan parissa vuorokaudessa. Ettei vain tulisi "pitkävartista" lanttua  kun  joutuu olemaan sisätiloissa ja liian lämpimässä näin kovalla tuulella. Kaalit ovat myös itäneet hyvin ja ovat  lantun kanssa samoissa mitoissa. Tänä keväänä laitoin multiin parsakukkakaalin, parsakaalin, lehti- ja kurttukaalin siemeniä.  Kyssäkaalit kylvän suoraan avomaalle.

Krassin siemeniä on myös itämässä, mutta vain muutama on nostanut päänsä mullan pintaan vielä tässä vaiheessa.

Viime  kesäisten gladiolusten mukulat ovat myös esikasvatuksessa. Syksyllä nostin mukulat maasta ja kannoin ne niine multineen lämpökeskuksen nurkkaan kuivumaan. Siellä ne olivatkin sitten koko talven ajan, keväällä luulin että saan kantaa kuivuneet rupelot suoraan kompostiin. Mutta kuinka ollakaan, tätä rupukasaa
selvitellessä löytyi oikein hyvässä kunnossa olevat mukulat, osassa hyvä itusilmu.
Tulevan syksynä laitan mukulat samalla tapaa kuivumaan, eivätpä ainakaan homehdu.
Kaikkia kolmea eri väriä näyttäisi mukuloiden perusteella vieläkin olevan, yhteensä kolmisenkymmentä kappaletta. Ihan pienet sivumukulat heitin sentään kompostiin  kun nämä sisätiloissa olevat kasvatuspaikat alkavat käydä rajallisiksi.  Kasvihuonehaave elää yhä vahvana....

Huonekasveistani tuo aiemmin esittelemäni gloxinia tuotti pettymyksen. Niinkuin hieman osasin arvella siinä kasvissa ei ollut mukulaa, se on siis varsin kertakäyttöinen kasvi. Kokeeksi otin yhden lehden ja yritän josko saisin sen juurtumaan.  Käsitelläänköhän nuo tuollaiset kertakäyttökasvit kasvatuksen aikana niin runsailla kasvunsääteillä, että kukinto siitä kärsii. Ostohetkellä olleet  komeat nuput kyllä aukesivat  kauniisti, mutta pieniä  nuppuja oli aivan tuhottomasti joista yksikään ei auennut vaan surkastui ja kuivui epämääräisen näköiseksi.  No olihan siitä kukasta hetken ilo  vaikka mieluummin kyllä vaalisin vanhoja kantoja ja lajikkeita niin paljon kuin mahdollista.

Vanhoista kannoista puheen ollen olen haeskellut tiikerinliljaa - vanhaa maatiaista - sellaista jonka lehtihankoihin tulee itusilmuja ja joista kasvia voi lisätä. Kun sellaista ei ole sattunut kohdalle ihan lähiaikoina tilasin Viherpeukaloilta viiden sipulin pakkauksen. Toivottavasti se kasvi on hakemani eikä sellainen nykyaikainen kerrottukukkainen versio. Kaunishan sekin on mutta ei todellakaan sama asia. Samaan tilaukseen laitoin valkokukkaisen varjoliljan, vaaleanpunainen minulla on jo entuudestaan Nyt odotan jännityksellä sipulien saapumista. Toivottavasti lähetys ei jää junnaamaan postin rattaisiin  moneksi päiväksi niinkuin matonkudelähetykselle kävi muutama viikko sitten.

Matonkuteista onkin oivallinen  silta seuraavaan asiaan.  Tyttären maton sain eilen pois puista ja viimeisteltynä se näyttää tältä:
Eihän se nyt ihan kympin suoritus ole mutta aika hyvä vaikka itse sanonkin.  Tänään käyn viemässä maton tilaajalle, ettei siihen ehdi tarttua luvattomasti vierailevien tähtien karvoja.Niitä kun nimittäin tahtoo jäädä vähän ilmoille kun mummon "pojat" käyvät pyörähtämässä.

Aivan ihanat karvakuonot, valkkari Speedy 6 v ja estrela  Camo 4 v!!

Mutta näillä mennään taas jonkun matkaa ! 
- ievastiina


2 kommenttia:

  1. On sinulla näppitöitä noitten taimien kanssa :) Mutta varmaan mukavaa pitkän talven jälkeen noita laittaakkin. Mahtavan näköisiä koiruuksia! Ei jää epävarmaksi kummasta karvat on lähteny kun ovat eriväriset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan niissä oman hommansa, mutta jos hyvin käypi niin saattaa niistä olla vähän silmälle iloa ja kenties saapi syyspuolella jotain suuhunpantavaa. Oma ahertaminenhan niissä tietysti parhaalta maistuu mutta hyvä kun edes se....Nuo koirat vaan on niin ihania, tuo Camo on miun suosikkipoika, semmonen nutukka. Speedy on taas enempi ukon kaveri. Jos minä menen yksin käymään heillä niin Speedy piipittää ovella lelu suussa ja vahtii eikö ukko alkais jo kohta tulla.... Jarno on kehränny molempien karvoista (erikseen) lankaa ja niistä tuli kyllä aivan ihanan pehmosta ja lämpimän tuntusta. Omavaraistalous siltä osin, heh!

      Poista