torstai 28. toukokuuta 2015

...ajattelin vain pikkusen kitkeä...

..mutta lähti taas lapioiminen lapasesta...
..ja saman penkin toinen pää..
Kunhan tämä turpeikko on perattu ja lisätty multaa, niin luultavasti tämä ei näytä enää miltään kätyiseltä pläntiltä niin kuin tähän asti.  Siirrän tähän uuteen paikkaan tästä pihan  puolen perennapenkistä
muutaman perennan nyt  keväällä ja kaksi samassa pihapenkissä kasvavaa pionia syksyllä. Tarkoitukseni oli siirtää pionit jo nyt keväällä, mutten millään halunnut ottaa sitä riskiä että alkaisivat osoittaa minulle mieltään pitämällä muutaman kukkimattoman vuoden. Joten pitää odotella.

Tuon uudisraivauksen läheisyydessä syreenin juurella kasvoi  iloinen yllätys,
yksinäinen tulppaani, mahdottoman hento varreltaan mutta varsin iso kukinnoltaan. Mistäpä lienee tuohon tiensä löytänyt,  ainakaan minulla ei ole ollut koskaan tuon värisiä tulppaaneita. Mutta onhan se kaunis ja siinä saa olla jatkossakin.

Viime kesänä kasvimaallani kasvaneista ryväs- ja punasipuleista sain varjelluksi muutaman yksilön talven yli. Nyt ne on istutettu verstasrakennuksen  suojaiselle seinustalle tehtyyn penkkiin.Arvatenkin, olen täpinöissäni  tästä omasta "istukassipulituotannosta".  Jahka saavat juurensa maahan ja silmut nousemaan niin  laitan niille ruohosilppua juurille, pysyy eliötoiminta vireänä ja silppu toimii lannoitteena ja kosteuden pidättäjänä. Lannoitteeksi sipuleille laitoin vain  puhdasta puun tuhkaa nyt istutuksen yhteydessä.
Sipuleiden kanssa penkin pään jakavat mäkimeirami, ruohosipuli,
sitruunamelissa ja  minttu ja toisen pään kymmenkunta purjon tainta ja parikymmentä perunaa. Penkin reunaan sain mahdutettua vielä pienen lehtisalaattikylvöksen  ja samanlaisen pätkän tilliä.

Ja niin kuin tämäkin kuva antaa ymmärtää, rakennelmani eivät missään paikkaa täytä tyylikkäitä rakennusnormeja, vaan kaikki on väsätty kokoon lähinnä ylijäämätavarasta. Pääasia että homma toimii....

Edelleenkin hallariskiä uhmaten istutin myös kesäkurpitsat ja niille laitoin ruohosilppua katteeksi (niin, eilen tapahtui kevään ensimmäinen ruohonleikkuu).
Jos tulee kylmiä öitä niin taimet on helppo suojata vaikka pahvilaatikoilla ja harsolla, tässä kasvun vaiheessa olen ajatellut tehdä jonkinlaisen muovitunnelivirityksen näille hentoisille taimille, niin pääsevät kunnolla kasvun alkuun.  Kaksi spagettikurpitsaa on vielä  vailla sijoituspaikkaa, mutta jos ei muuta löydy  niin ostan  vaikka kasvusäkin niitä varten . 

Raparperit kasvavat kohisten, muutama piirakka ja kiisseli niistä jo on tehtykin  ja nautittu ihanasta, tuoreesta mausta.
"Äidin kasvimaalla, rapaparperin alla,sammakolla koti oli kultainen...",  niin oli ennen lasten laulussa, vaan nytpä

siellä olikin pienen pieni orvokki. Paikan se hänkin on valinnut kasvaakseen. Voi pientä!

Raparperipenkin viereen kyhäsin varhain keväällä vattupenkin, pistokkaat ovat lähteneet aika hyvin kasvuun. Vatukko saa seurakseen pikkuruisen mansikkapläntin johon ostin eilen 30 kpl  paikallisen taimikasvattajan Polka-lajiketta.
Hyviä ja virkeitä taimia, toivottavasti menestyvät hoidossani.

Tällainen sekamelska - suomen tatar ja kirjavalehtinen vuohenputki  joukossaan vuohenkelloa ja ukonhattua - kasvaa verstasrakennuksen kulmilla.

En tiedä mitä niiden kanssa tekisin. Ukonhattu on  niistä ainoa selkeästi pois siirrettävissä oleva, muiden kanssa joutuu taistelemaan jos aikoo edes vähän selkiinnyttää tuota ryvästä. En ole osannut päättää haluanko edes  luopua niistä kokonaan, mutta järkevä rajaaminenkin  tuntuu aika työläältä. Apua!!!

Rapun pielessä räystään alla kasvaa muuten käenkaali.
Eipä  siinä muu menestykään. Talvella  tuohon paikkaan  putoavat lumet  katolta ja maa on  vuosien saatossa tiivistynyt penkkojen alla. Lisäksi aurinko ei yllä lämmittämään tuota paikkaa. Mutta  hyvä, että jollekin kasvupaikaksi kelpaa...

Omenapuut eivät ole vielä kukalla, kuitenkaan se ihanuus ei ole enää kaukana.
Nyt vain odottelemaan lämpimiä päiviä ja pölyttäjiä niiden myötä.

Kiitos kaikille vierailijoille, olen ilahtunut että olette löytäneet tienne tänne!
Kesäistä viikonloppua - juhlilla tai ilman - onni yksillä, kesä kaikilla!

- ievastiina2 kommenttia:

  1. On siinä lapio saanu kyytiä :) Varmaan tulee kommee penkki kunhan saat kaikki on istutettu ja kukat on lähteny kasvuun. Meilläkin oli muutama vattupuska ylä kentän reunassa. Eikä menny kauan kun sitä oli pitkin ja poikin kenttää. Nyhin vatukon pois kokonaan mutta vieläkin se nousee marjapensaista. Mullakin olis raparit jo syötävän kokoisia, pitänee sunnuntaina hilata äitille osa. Meillä ei kukaan sitä syö. Omenapuissa ei oo vielä kuin olemattomat lehden alut. Toinen ei taija edes lähtee myyrien jäljiltä, huonolle näyttää. Täällä oli jo eilen illalla kevätjuhla, lauantaina tosin saavat vasta tokarit. Synttärijuhlia on kolmet nyt peräkkäin, joten juhlan makuun päästään :) Pääskyn liverrystä sinne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos kommentistasi! Toivottavasti tulee komea penkki, siihen olisi pyrkimys! Harmi, jos myyrät aisasivat teijän omppupuut, eivät aivan hevin tahdo siitä toipua vaikka sitkeitä ovatkin. Vatukolla on tapana kyllä lähteä leviämään vähän luvattomasti, Nää minunkin taimet on niitä mitkä karkailivat naapurin puolelta meille. Mansikat on nyt istutettu ja kasteltu, toivottavasti lähtevät kasvamaan, kasvualusta arveluttaa kun sävelsin siihen vähän omiani. Kaivuutyöt jakuvat.... Linnunlaulua myös sinulle ja porukallesi. Ja Mintulle hyvää kesälomaa!!!

      Poista