sunnuntai 7. helmikuuta 2016

..pitkiä pellavia...

eikös laskiaisena näin kuulu toivottaa. Tuntuu kuin kevät olisi  mahdottoman pitkällä kun on jo laskiaissunnuntai vaikka vasta helmikuun alkua eletäänkin.

Päivien pidentyminen ja valoisuuden lisääntyminen on siirtänyt ajatukset jälleen  viimevuotisten siemenvarastojen ja uusien luetteloiden selaamiseen. Tarjolla tuntuisi olevan runsaasti vaikka mitä ihanuuksia. Mitään  en sentään ole  hankkinut enkä ole tehnyt kylvöksiäkään sillä pahoin pelkään että ehdin täyttää kaikki ikkunalaudat ja pöytätasot kylvöspurkeilla myöhemminkin. Vieläpä oikein hyvin ja tehokkaasti.

Hyötykasvi-intoani olen tyydyttänyt selaamalla uusinta hankintaani Oma sato-kirjaa. Vanhaa tuttua tietoa varsin suppeassa määrin muutamalla mukavalla ruokaohjeella höystettynä.
Mutta tästä on hyvä aloitella mielitekojen suunnittelu.

Olen yrittänyt vaalia  vähäisiä huonekasvejani  talven aikana ja niiden suhteen olen onnistunut toistaiseksi melko hyvin. Esimerkiksi pullojukka on kasvanut todella mukaviin mittoihin vuoden aikana siitä,
millaiselta typistetyltä tapilta se näyttikään viime vuonna näihin aikoihin.

Pelkäsin tuon typistyksen aikoihin, että tämän kasvin taru oli jo siinä - onneksi ei ollut.

Myöskin varsin helppohoitoisen taskujuorun - olisikohan ollu rionjuoru - sain pysymään elossa. Tällä hetkellä puska näyttää runsaalta...
...viime keväisinä pistokkaina se näytti tältä.

Nyt tarkoitukseni on uudistaa tuo iso rytö laittamalla uudet pistokkaat ruukkuun, tämän ison version istutan kesällä pihalle johonkin ruukkuun tai kukkapenkin reunaan.

Vuosi sitten hankin myös Palmuvehkan,  pienen rääpäleen jossa oli vain muutama lehti. Vahinko, etten löytänyt hankintahetkistä kuvaa tähän hätään, mutta ehkä tämä tänään otettu  kuva kertoo että hyvin on pärjätty.
Uusia lehtiä puhkeaa koko ajan ja tämä 24 cm:n ruukku alkaa käydä pieneksi yli puolimetriselle komeudelle.  Olohuone vain alkaa käydä pieneksi tällaisille....

Kultaköynnöksen valjastin amppeliin ja  ihmeen hyvin se on siinä viihtynyt, vain muutama lehti on kellastunut koko talven aikana.
Lisäksi joulun aikana kukkineet lehtikaktukset puskevat jälleen nuppuja, lienevätkö menneet ihan sekaisin.

Nukkumatin leikkasin alas joskus ennen joulua ja jätin ruukun kuivahtamaan niine hyvineen. Nyt, parin kastelukerran jälkeen, ruukussa pilkottaa muutama virkeä lehtisuppilo.  Sille pitänee suorittaa mullan vaihto ennen kuin ehtii kasvaa isompiin mittoihin.

Perhoskämmekät  kukkivat syyskesästä  tammikuulle saakka, nyt niillä taitaa olla lepotauko. Uusia kukkavarsien alkuja tässä odottelen innolla.

Kasvirintamalle kuuluu siis tällaista. Talvi on mennyt enempi käsitöiden parissa mutta nyt vallitsee  hiljaiselo sielläkin puolella. Aloitin tosin muistutella hieman värttinällä kehräämistä, mutta niinkuin jokaisessa puuhassa  niin tässäkin  alku vaikuttaa aika vaivalloiselta. Kuitenkin tarkoitukseni olisi saada aikaan koirankarvalankaa edes sen verran että saisin neulotuksi kämmekkäät koirankarvojen lahjoittajalle. Siinäpä lienee haastetta kylvöksien laittoa odotellessa. Liisin puikot kertovat enemmän näistä puuhistani.

Ilokseni huomasin saaneeni uuden lukijan. Tervetuloa Maatuska, olen iloinen kun liityit lukijoihini.
 Nyt pulkkamäkeen!!! Riehakasta laskiaissunnuntaita!

- ievastiina
12 kommenttia:

 1. Kauniita sisäkasveja sinulla on. Mukava kun niistä on kuvia kesäkukkia odotellessa. Minäkin olen lähdössä ulkoilemaan. Mukavaa laskiaissunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Ole varovainen, saattaa olla liukasta vaikka muuten onkin ihana ulkoilusää!

   Poista
 2. Ihania ja hyvinvoivan näköisiä ovat kasvisi sisällä! Tuskin maltan odottaa, mitä saat aikaan kesällä.
  Eilen tuuli ja tuiskusi mutta nyt satelee tihkuvettä. Siinä taitaa mennä lumiukkolumet taas kerran. Otimme töissä varaslähdön laskiaiseen ja kävimme lasten kanssa pyllymäessä jo perjantaina.
  Liukasta laskiaista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi! Meille satoi uutta lunta monta senttiä eilisen illan ja viime yön aikana mutta nyt on suojasää ja varmaan liukastakin. Onneksi otitte vähän ennakkoa että lapset pääsivät mäenlaskuun.

   Poista
 3. Jopas viherpeukalo alkaa heräillä. Hyvin on kasvisi kasvanu. Minun pitäs vaihdella isompiin ruukkuihin kliiviat. Osan kukista taijan lähettää liiterin taakse, kovin ovat kärsineen näköisiä. K-raudassa oli myytävänä semmosia potteja joissa oli multa, lannoitteet ja siemenet samassa, ei tarvii kuin lisätä vettä. Ainakin tomaatin, salaatin ja yrttien potteja.

  Kylläpä saa laskiaismäet olla. Enemmän muistuttaa vesiliukumäkeä. Housun takamukset saa märäksi ihan tasasellakii, siihen ei tarvita kuin yksi Topi ja peilikirkas tie.
  Keväisiä päiviä sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys! Ne siemenpotit on ihan käteviä, en oo vielä uskaltanu paljoo katella siemenhyllyjä päin, ettei tule mitään hurmoshenkistä ostamista....
   Meijän koululaiset olivat olleet tänään koulun kanssa laskiaismäessä ja olivat aivan kuin uitettuja kun tulivat koulusta. Kaikki vermeet aivan alimmaisia myöten oikein tippuivat vettä.
   Täällä nämä syrjäisemmät kujoset on ihan sohjolla, autot ryötää mahaansa myöten sohjossa. Aurauskalusto lennättää kipinöitä valtateillä niin että kolina käy.....
   Jos saisin valita niin pikkupakkasen ottaisin mieluummin kuin tämmösen.

   Poista
 4. Hyvin rehevältä sun sisäkukat näyttää. Mullakin oli joskus ennen enemmän huonekasveja, mutta nykyään vain muutama orkidea ikkunalaudalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Morsinko! Minulla on ollut aina aika paljon huonekasveja, nyt niitä on vähempi mutta vähän turhan suurikokoisia. Lannoitin viime kasvukaudella näitä aika huolella ja sillä voi olla oma merkityksensä kun ovat näinkin hyvin talvesta selviytyneet. Orkideat ovat ihania, kestäviä ja kiitollisia kukkijoita.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Pitänee ostaa näiden joukkoon piristykseksi jokunen kukkiva kukkanen, tähän aikaan vuodesta kuitenkin alkaa kaivata vähän väriä ympärilleen...

   Poista
 6. Vehmaita sun viherkasvit on, useimpia uskaltaa uudistaa aika reippaalla kädellä. Reunustraakkipuukin lähtee uuteen kasvuun, vaikka latvan katkaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailustasi, Maatuska! Nyt keväällä uudet pistokkaat lähtevätkin melkein ryminällä uuteen kasvuun....

   Poista