keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Pikakierros pihalla..

ihanan ja tervetulleen sateen lomassa.  Lämpötila on edelleen parinkymmenen lukemissa ja  kasvit nauttivat silmin nähden niin lämmöstä kuin sateestakin.
Jalopähkämö oikein ryöpsähti kukkaan muutaman päivän aikana,

värililja ei näytä kärsineen keväisestä paikkakunnan vaihdoksesta - pelastin sen mökin seinustalta keväällä ja istutin muiden liljojen joukkoon kotipihalle.


Tämä pioni kasvoi kolme ensimmäistä vuottaan eri paikassa ja viime kesänä se kukki ensimmäisen kerran. Silloin kukka oli  tällainen tummanpunainen ja yksinkertainen.
Siirsin sen uuteen kasvupaikkaan viime syksynä ja oletin ettei se kuki muutamaan vuoteen. Kaksi  komeaa kukkaa se jaksoi silti avata -
ja suureksi ihmetyksekseni  väri  ja koko olivat aivan muuta kuin vuosi sitten. Kasvuolosuhteet ilmeisesti muuttuivat dramaattisesti kun tulos on nyt tällainen. Saapa nähdä muuttuuko vuosien saatossa entiselleen vai miten käy!? Tosin kaunis on tällaisenaankin. Olen kuullut että pioni saattaa muuttaa väriään mutta että näin paljon... en oikein jaksa ymmärtää.
Joka tapauksessa myös pörrääjät pitivät tästä
 ja jo ennen kuin kukka oli edes täysin avoin, siinä pörräsi väkeä tungokseen saakka.

Mökillä peltokapaleen  pusikoituneissa suojissa kasvaa myös rohtovirmajuuri ja otin siitä aikoinaan pienen juurakon tänne kotipihalle. Nyt se yrittää vallata itselleen tilaa mitä ahtaammista paikoista,
mutta vallatkoon rauhassa, tuoksu on niin ihana etten voi kieltää....

Sen sijaan suomentatar ei saa armoa,

näyttää nytkin levinnen perunan taimien joukkoon.

Perunasta päästiinkin hyötykasveihin. En millään malttaisi odottaa kesäkurpitsasatoa, alku näyttää sen verran lupaavalta.
No, jos lämmintä riittää niin kuin on ennustettu niin eipä tarvitse odotella kauaa. Ruohokatetta vain juurelle ja kastelua niin se on siinä.

Mansikoille oli laitettava suojaverkko etteivät rastaat syö kaikkea.  Onneksi on riittävän  pieni mansikkamaa suojattavaksi ja tarpeeksi tiheitä rastasverkkoja etteivät linnut  kuitenkaan sotkeudu niihin.

Herkkuhetkien ryydittämää kuukauden vaihdetta kaikille!

- ievastiina

13 kommenttia:

 1. Kaunista kukintaa ja herkkusatoakin tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...kiitos, Satu! Kisa menossa räkättien kanssa: kumpi ehtii mansikkamaalle ensin - ne vai minä...

   Poista
 2. Hienoa kukintaa. Varsinkin tuo jalopähkämö ja värililja ovat upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Puutarhamyyrä! Tällä hetkellä taitaa ollakin vain jalopähkämön väristä kukintaa meijän pihalla kun saman väriset ukonkellotkin avautuivat. Upeasti kukkivat molemmat!

   Poista
 3. Ihanasti kukkii tällä hetkellä ja hyötypuutarhan antimet maistuu sitten kun valmistuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Morsinko! Eipä tarvitse kauaa odotella, ensimmäiset amppelitomaatitkin akavat jo punoittaa....

   Poista
 4. Aivan ihania kukkakuvia!! Nuo pionit on mahtavia, varsinkin tuo missä on pörriäisiä on tosi kesäinen kuva. Meillä ei paljoo kukat kukit, vesisade on rankaissu niitä pahemman kerran. Liljatkin karisee sitä mukaa kun kukat aukee. Lämpimämpää viikonloppua sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...joo.... sulle oli tarkotus vastata mutta erillinen viesti siitä sitten tuli - no tuossa se alempana kokonaisuudessaan on, en jaksa enää ryhtyä pelaamaan.....

   Poista
 5. Voi harmi kun teillä on niin paljo satanu! Meillä on ollu älyttömn rankkoja sadekuuroja monena päivänä mutta ne ei oo kestäny kovin kauaa, kukat on säilyny aika hyvin. Silloin kun pionit kukkivat oli oikeinkin kuumaa eikä kukinta kestäny sen vuoksi kovin pitkää aikaa. Mutta mikäänhän ei oo ikuista... Sateista huolimatta meillä on ollu lämmintä, ei oo tarvinnu villasukkia jalkaan ja ihan paljain varpain oon pistelly pihallakin menemääm. Nytkin mittari näyttää +22, se mulle riittää vallan hyvin! Jospa sade pitäis teilläkin vähän taukoa sitä toivon ja toivottelen kesäistä viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Kaunista kukintaa. Näyttäisi mitä ilmeisemmin, että punainen pionisi on 'Karl Rosenfield' ja vaaleanpunainen kerrottu on 'Sarah Berndhard'. Eli kyseessä on kaksi ihan eri pionia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vastauksestasi Kruunu Vuokko! Nyt kuitenkin on kyseessa vain yksi ja ainoa juurakko kuten tekstissänikin kirjoitin. Vanhassa kasvupaikassa, missä se kukki ensimmäisen kerran viime kesänä, sen kukka oli tummanpunainen ja nyt paikan vaihdoksen jälkeen tänä kesänä tällainen vaaleanpunainen. Hieman hämmentävää, mutta päättäköön itse mikä lopulta haluaa olla, kaunis se on joka tapauksesssa.

   Poista