tiistai 28. kesäkuuta 2016

Talvivaraston täydennys on alkanut...

Olen tainnut muutamaan otteeseen mainita kuinka paljon mökkirinteessämme kasvaa mäkimeiramia   -  vai kuuluisiko sanoa oreganoa,  joksi sitä myös  kutsutaan.
Syy sen leviämiseen on runsas siementuotanto ja varsin vähäinen  leikkaamattomuus.  Siemenet ovat levinneet aivan holtittomasti  hyvinkin reilun aarin alalle ja kasvusto on sen mukaista.  Tämä kasvusto kuitenkin houkuttelee kukkiessaan  aivan mahdottomat määrät pörrääjiä ja perhosia joten olemme antaneet sen olla.
Toukokuussa  tänä vuonna - jo hyvissä ajoin ennen kasvuun lähtöä -  leikkasimme keräävällä ruohonleikkurilla edelliskevään kuivat kukinnot pois ja samalla siivoutui  muutenkin koko alue. Nyt  se kasvaa rehevästi uutta ja tuoretta. Juhannuspäivänä poimin  versoja melkoisen kuorman kotiin tuotavaksi, riivin lehdet irti varsista ja laitoin kuivuriin. Nyt on  ensimmäinen purkillinen  tätä tuoksuvaa yrttiä  kuivattuna talven varalle.
Vaikka lehtien riipiminen  nopeasti nahistuvista varsista onkin varsin hidasta puuhaa   mielestäni se kuitenkin kannattaa, sillä kuivuminen tapahtuu nopeammin kuin jos kuivattaisin yrtit varsineen. Sitä paitsi minulta puuttuu sopiva kuivatustila  nippukuivatukseen.
Kuivurina minulla on vuosikymmenet sitten hankittu neljän kuivatusritilän Evermat, ei siis mikään  iso laite, mutta tällaiseen yrttien ja muidenkin pienten erien kuivatukseen ihan riittävä.
Toki joka syksy haaveissa kuvastelee isompi kuivuri....varsinkin kun omenia ja sieniä tulee isompi määrä.

Eilispäivänä saimme ensimmäisen kasvihuonekurkun kasvarista. Se luiskahti pienten herkkusuiden suihin niin nopeasti, etten ehtinyt sitä edes kuvaamaan. Hyvälta se kuitenkin tuntui maistuvan!!!

Meillä on ollut taas poutainen ja  kovin lämmin viikko. Edelleenkin olen sitä mieltä, että yksi kunnon sadepäivä viikossa pitäisi kastelukannun loitolla.   Lupauksia sateesta on kuitenkin ilmassa, nyt on  sopiva pilvipoutainen sää lähteä leikkaamaan ruohoa.

Mansikan makuista viikkoa kaikille!

- ievastiina

1 kommentti:

  1. Hienoa, kun saa yrtit omalta nurmikolta! Ihania kesäpäiviä Sinulle :)

    VastaaPoista