sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Linnun poikanen...

on aika suojattomassa tilassa, kun se putoaa pesästä lentokyvyttömänä raakileena.  Huomasin  eilisiltana pihan kukkapenkissä daalian lehden alla  kyyhöttävän pienen, märän hahmon, variksen poikasen. Luuli kai pitävänsä sadetta kasvin suojassa.  Kun hahmoa lähestyi, se lähti räpeltäen viipottamaan pakoon ja samalla emovarikset tekivät lähestyjää kohti lentohyökkäyksiä pahaäänisesti raakkuen.
No pienokainen pääsi pensasaidan suojiin ja vanhemmat jäivät päivystämään pihapetäjäämme. Tämän päivää poikanen on viettänyn  risukasan oksistossa naapuritalon pihamaalla vanhempiensa valvonnassa. Mutta vähän aikaa sitten kuvaan astui uusi vaaramomentti, täällä pitkin pihoja kuljeskeleva supikoira. (Näitä kulkijoita tuntuu  täällä olevan liikkeellä enemmänkin, kulkevat  pitkin pihoja kaksin ja kolmisin sen suurempaa kiirettä pitämättä). Nyt onkin hankala tilanne: jos  yrittää mennä pelastamaan variksen poikasta hyökkäävät  poikasen vanhemmat kohti ja jos hätistää supia niin se tulee sähisten kohti.   Pelastushalukkuudesta on kai luovuttava koska suojelija joutuu vetäytymään suojaan!  Epäreilua!

Sen sijaan eilinen vesisade tuntuu kovinkin reilulta - suorastaan lääkkeeltä - kasveja kohtaan monen kovatuulisen, maan pintaa kuivattaneen  päivän jälkeen. Samalla ilmassa ollut männyn siitepöly asettui aisoihinsa.
Muutama viikko sitten istuttamissani mansikan taimissa on kukkia...
alppiruusuun avautui muutama kukka - paljon vähemmän kuin edellisenä kesänä -
syreenikin näyttää hyvinvoivalta..
ja laukat availevat kukintojaan.
 
Sen sijaan ulos pataan istuttamani bataatti näyttää vähän kärsineeltä,
lienee ollut liian suuri muutos muuttaa sisätiloista pihalle. Lehtihankoihin muodostuneet, elossa olevat oksasilmut toki hieman lohduttavat!!!

Viime viikolla jouduin vaihtamaan muutamalle huonekasville ruukun ja lisäämään multaa. Kevättalvella ostamani Zamiaculcas kasvoi jo kerran ulos ruukustaan halkaisten muovisen ruukkunsa. Istutin sen silloin saviruukkuun olettaen että ensi keväänä sitten seuraavan kerran...
Pieleen meni se ajatus! Kasvi oli vaihdettava isompaan ruukkuun jo nyt, mutta ruukusta irroittaminen ei onnistunut muuten kuin rikkomalla ruukku ihan palasiksi. Kummallisen tiukasti istuvatkin juuret kiinni ruukun reunoissa.Ajattelin kasvin kärsivän vähän tästä kovakouraisesta menettelystä mutta huoleni taitaa olla aiheeton koska
parina päivänä lehtien kärjissä on ollut "kiitollisuuspisaroita".

Ruukun vaihton yhteydessä otin talteen mukuloiden välissä kasvaneet kaksi pienokaista.  Luultavasti ovat olleet alusta alkaen siemenenä tuossa pääkasvin istutusmullassa , mutta taimettuivat vasta nyt.
Tässä vaiheessa en osaa sanoa mikä kasvi tuo on, mutta seuraan jännityksellä. Erilaisia arvailuja on heitelty ilmoille - peperomiaa veikkailen... jää nähtäväksi.


Joten tässä kaikki mitä tiedän linnun poikasesta! Ja mistään muustakaan!

- ievastiina


6 kommenttia:

 1. Kyllä pienet poikaset ovat aika avuttomia tähän aikaan vuodesta ja saalistajia riittää.Meijän piha on kuin paska pommien jäljiltä kun rastaat tyhjentää pesistään poikasiensa jätöksiä ja sitten vielä emolintujen ruikit lisäksi. Kommee on syreeni. Just sopivasti juhannukseksi kukkii. Hyvää juhannusviikon alkua sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun edes syreeni kukkii juhannuksena, juhannusruusu ei ehdi millään. Minua raivostuttaa nuo supikoirat ihan oikeesti, ne on aika julmia otuksia. Samoin ottaa päähän ne ihmiset jotka pitää kissojaan irti ja varsinkin lintujen pesimäaikana. Olis taas kirveelle töitä!!!! Ja saunan taaksehan mahtuu......

   Poista
 2. Voi bataattia. Mun taimille käy aina noin, mutta kyllä ne siitä tokenevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Toivottavasti tämäkin vielä tokenee, lämmin ei tekis yhtään pahaa!

   Poista
 3. Täälä ei kuki vielä aikoihin syreenikää! Tuomi kukkii ihan täyttä päätä. Tää on toki niin savista, kylymää ja suojasta paikkaa. Aivan monttu auki kattelen nuita sun kuvia... Aivan ko asustettas eri maas 😲 ei tätä välimatkaa ny niin paljua pitäs olla. Mystistä. Noh, josko se kesä siltä osin tulis tännekki josain kohin. Ihanaa alkavaa jussivkoa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Katsa! Kiva kun käväsit vieraisilla! Jännä juttu tuo kesän edistyminen eri paikkakunnilla. Olisko se meri yhtenä tekijänä, että pitää viivettä. Vaikka nyt luulis jo olevan aika kaiken puhjeta kukkaan. Meillä tuomi kukki reilu viikko sitten ja omenapuiden kukintakin alkaa olla lopuillaan. Oikein hyvää Jussia myös Sinulle!

   Poista