maanantai 22. kesäkuuta 2015

...melkein hellettä...

En halua leuhkia, mutta en vain malta olla kehumatta ihanaa kesäsäätä. Koko Juhannuksen ajan lämmin  helli meitä  melkein hellerajoilla.  Ihanaa! Tänään on jo muutama pilven riekale taivaalla ja huomiseksi on luvassa sadetta, mutta tällaisesta vaihtelusta ei voi olla pahoillaan, päinvastoin.  Kasvit  tarvitsevat niin lämmintä kuin kosteuttakin.

Juhannuspäivät vietimme mökillä, siellä kun oli vielä tekemätöntä puuhaa ihan kylliksi....


 ..taloksi ei voi käydä ennen kuin poimii tuoreen kukkakimpun tuvan pöydälle.  Olo on heti kotoisa - eikä luonnon kukkia voita mikään.

 Lumipalloheisi vasta virittäytyy kukkaan, mutta tuo lime värityskin on  ihana. Viime talvi kohteli kaltoin näitä heisipensaita, toisen jouduin leikkaamaan keväällä  aivan lyhyeksi, mutta hyvin on kasvu lähtenyt käyntiin.

Mökin heinikoista löytyy aika ajoin yllätyksiä. Tämä ruskolilja on puskenut vartta muutamana kesänä, mistä lieneekään löytänyt tiensä ja alkunsa. Tänä kesänä näyttäisi kukkivan kahden varren voimin. Yritän varjella sitä kuin aarretta!!


Tarkoitukseni on siirtää  perennoita kotipihalta  mökin pihaan tämän suven  aikana, mutta  ehkä on parasta tehdä se puuha syksyllä.

Nyt on ollut kiihkeintä aikaa kasvimaalla. Vielä eilen istuttelin viimeisiä taimia maahan nuorison viime kesäisen kasvimaan jäätyä ilman kylvöksiä. Nyt sillä paikalla on annettu
kasvun mahdollisuus kahdelle lanttulajikkeelle - kymmenkunta tainta molempia - sekä viidelle kurttu- ja neljälletoista parsakaalille.  En  vaan voinut jättää maata käyttämättä kun taimia oli vielä jäljellä. Olihan tämä myöhäinen istutusaika, mutta koskaan ei voi tietää....
Laitoin harson taimien suojaksi, kasvupaikka on todella aurinkoinen ja eilen oli todella kuumaa. Jospa ne siitä... Taustalla olevan harson alla on hernettä. Ovat vielä hieman liian pieniä tuettaviksi, joten jätin  harson vielä päälle, etteivät linnut käy nokkimassa...
Vasemmassa reunassa näkyy hieman kasvimaatilkkua, jossa punajuuri, porkkana ja sipuli ovat hyvällä alulla rikkaruohojen ohella.
Pavut tuossa etureunassa eivät itäneet  - jälleen kerran sää meni liian kylmäksi silloin  kylvöjen jälkeen - joten harasin ja kylvin siihen nyt juhannuksena  naurista.
Kylvin tuhkaa nauriskylvökselle, etteivät kirpat niin herkästi kävisi nousevien taimien kimppuun.  Varhain keväällä käänsin kasvimaan reunasta pätkän  aikaista perunaa varten,
ja ihan hyvin näyttää uudismaa toimivan. Perunapenkkien viereen aloitin kääntää maata mansikkamaata varten.  Tarkoitukseni on kääntää vielä toinen mokoma lisää ja perata sitten juuret pois. Kesannoimalla tämän kesää tätä länttiä ja yhdistämällä ensi kesänä tuohon perunamaahan saan varmaan ihan oivallisen kokoisen mansikkamaan. Ainakin niin kuvittelen tässä vaiheessa.
Nyt tällä palstalla on kokoa n. aarin verran, mutta  kasvun varaa on vielä....
 toisella puolella pihaa on erillinen  n. 20 m2:n perunamaa  - uudismaata sekin - 
sekä viime kesän perunamaa n. 30 m2,  johon on istutettu ihan kuun alussa kaalit ja lantut.

Jätin harsot näidenkin suojaksi, etteivät ötökät niin vaivattomasti pääsisi kimppuun.

Minulle on jäänyt  päälle joku selittämätön maankääntövimma.  Mökillä maa on tosi hyvää  vaikkakin kivikkoista ja minusta on suuri häpeä jättää hyvä maa käyttämättä. Ainahan nyt jotain kasvatettavaa keksii.   Ainakin parsan  aion  vielä pelastaa paremmalle kasvupaikalle, joten  sille saan kääntää  melkoisen alueen.
Pysyypä mieli virkeänä ja kuntokin kohtuullisena!!!

Ainoa harmitus tuossa mökkielämässä on se, ettei siellä voi viettää koko kesää yhtä kyytiä.  Mies käy vielä eläkkeellä ollessaankin osa-aikatyössä ja onhan varsinainen elinpiiri kuitenkin täällä kaupungissa.  Mutta hyvä näinkin, molempi parempi!!! 

Enkä voi olla iloitsematta näistä kotipihani kasvateistakaan:
 tomaatintaimet olivat kurjia rääpäleitä kun istutin ne tuohon laatikkoon, mutta  taitavat  pikkuhiljaa virota,  pienissä mansikan taimissa on runsaasti kukkia,
 kesäkurpitsa kasvaa ja voi hyvin
  ja karviaispuskat ovat  tehneet runsaasti raakileita,
herkkuja on siis odotettavissa.

Punatähtiputki on puhkeamassa kukkaan,
punalatvakin on elossa mutta kaivannee  paremman kasvupaikan,
valamon ruusu puskee nuppuja
 ja jättilaukat kukkivat - vaivaisesti tosin, mutta kukkivat!


Kukinnan mentyä ohi niistä saa kuivateltua komeat kuivakukat!

Nyt aurinko onkin sopivasti pilvessä joten lähden leikkaamaan ruohoa!

 Nautitaan kesästä ja sen antimista!

- ievastiina

2 kommenttia:

 1. Mukavasti on kasvit lähteny kasvamaan. Onhan siinä oma työnsä, mutta omasta penkistä saadut vihannekset ovat paljon maukkaampia kuin jostain teho tuotannosta saadut.Meillä vasta karviainen on kukalla. Jos vaan nyt kukinto onnistuu, tulis marjoja tosi paljon. Täällä alkoi illalla satamaan ja tänään on sitä on tullu jo riittävästi. Onneksi ei kuitenkaan oo viileää, jos ei muu kasva niin nurmikko tykkää. Kesä päiviä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! Sitäpä just! Oman pellon kasvatuksista tietää mitä suuhunsa laittaa. Jos ei muu niin hyvälle niissä maistuiskaan niin jäähän niihin se oman kehun ja tekemisen maku! Heh!
   Meillä satoi eilen tunnin verran melkein kaatamalla. Tarpeeseen tuli se vesi mutta mistään pitkäkestoisista kaatosateista ei nyt juur olis väliä. Kesämielellä!

   Poista