tiistai 10. toukokuuta 2016

Ensimmäiset tulppaanit...

ovat avautuneet,
hassua kyllä, että eivät näytä paljoakaan siltä mitä sipulipussin kyljessä annettiin ymmärtää. Saa  nähdä  miltä loput istukkaat näyttävät, ei ainakaan vielä lähellekään siltä mitä oleman piti.
Yhdet tulppaanit jäivät aivan kääpiöiksi eikä nuput kehittyneet lainkaan... Ehkä seuraavat sipulit ostan jostain muualta kuin Prisman kauppakäytävältä - onko sillä sitten  merkitystä tai ei.

Hassua kuitenkin on se, miten paljon ilmansuunnalla on merkitystä. Näiden kukalla olevien tulppaanien seurana  talon eteläpuolella  on pioneja,  joiden mitta on reilut parikymmentä senttiä. Pihamaan  puolella - siis pohjoispuolella - samaiset pionit ovat juuri ja juuri mullasta nousseet eikä narsisseistakaan ole mullan pinnassa kuin lehtien kärjet.   Kukkinevatko laisinkaan, saa nähdä.

Tilasin kevättalvella muutaman pionin taimen Kauppilalta. Lähetys saapui eilen ja yllätys oli täydellinen.  Niin hyvin pakattuja, ensiluokkaisia ruukkutaimia etten ole koskaan aikaisemmin sellaiseen törmännyt.
Hyvillä mielin laitoin kiitollista palautetta Kauppilalle!

Muutama viikko siten hankkimani tunnelikasvihuone on myös pystytetty. Se oli helppo homma  toteuttaa selkeiden ohjeiden mukaan.  Tarkoituksenamme on korjata se pois talven ajaksi joten sen suurempia perustuksia emme sille laittaneet vaan ankkuroimme  sen vain lujasti maahan ja laitoimme juurimaton pohjaan ja kasvulaatikot sen päälle. Tomaatit olivatkin totuttelemassa tulevaan kasvupaikkaansa  jo muutaman vuorokauden, muut taimipurkit kannoin vielä sisälle ennenkuin
 vihdoin eilispäivänä istutin tomaatin  ja paprikan taimet   ja sijoittelin muutkin esikasvatuksessa olevat ja taimettuneet sinne karaistumaan.
Tuohon keskikäytävälle laitan vielä kuorikatetta jahka pääsen käymään kaupoilla.
Koska yöt ovat olleet vielä aika viileitä olen pitänyt  tulia kynttilälyhdyissä keskiyön ajan - se on riittänyt pitämään hallan  tuota tuonnempana ainakin toistaiseksi.

Mökillä sain porkkana- ja palsternakkakylvökset tehdyksi lauantaina. Myös muutaman varhaisperunan istutin hyvin toivein. Harso levitettiin kaikkien kylvösten päälle, perunoita joutuu varmaan suojaamaan vielä lisäharsoin kunhan taimettuvat, viime vuonna varret olivat paleltumisvaarassa vielä juhannusviikollakin. Muita kylvöksiä en ehtinyt vielä tekemään, aika on varsin rajallista kun vain viikonloppuisin pääsen  menemään mökille.

Äitienpäiväksi sain taas ihanan surfinian rapunpieleen riippumaan,
tämä - niinkuin  viime kesäinenkin - ovat paikallisen Kukkatalon omatuotantoa.
Viimekesäinen varsinkin
 menestyi loistavasti ja kukoisti upeana koko kesän ja samaa toivon tältäkin.

Äitienpäivän iltana pihallamme oli siilipariskunta. Tuhisivat omenapuun juurella tonkien katteeksi jätetyssä lehtikerroksessa eivätkä olleet huomaavinaankaan minua kun metrin päästä kävin napsaisemassa kuvan.
Ihania otuksia ovat!

Tässäpä taas kiireisimmät kuulumiset. Kevät on edistynyt niin vauhdilla, että läheskään kaikkea ei ehdi eikä muista pistää muistiin sen enempää kuvin kuin kirjoituksinkaan. Nyt vain nautitaan!
Tosin  nyt on siitepölyä niin paljon ilmassa, että pieni sade ei tekisi pahaa. Varmaan kasvitkin kiittäisivät!

Vehreitä päiviä kaikille!

- ievastiina


5 kommenttia:

 1. Ohoh, miten ahkera olet ollut! Kasvihuoneestasi on tulossa monipuolinen - ja toivottavasti myös satoisa.
  Ihana siilipariskunta! En ole moneen vuoteen nähnyt meidän nurkilla siiliä.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailustasi, Kirsi! Hieman jänskättää miten ennustetuista yöpakkasista selvitään. Pitänee kehitellä harsojen lisäksi vielä jotain lämmitintä että huoneessa pysyy asteet plussalla. Satotoiveita pidetään yllä! Ihanaa kun täällä satoi hieman vettä, enimmät siitepölyt pääsivät laskeutumaan ja tuoksu on suorastaan huumaava!!!

   Poista
  2. Hupsis, puhelimella tehty kommentti oli tullutkin kahteen kertaan!
   Täällä satoi myös eilen illalla ja viime yönä vettä. Helpotti hieman koivunkukinnan oireita.

   Poista
  3. Moi! Ei hätää, joskus saattaa käydä näin... Meillä satoi vielä tänäänkin melkein koko aamupäivän ja ihan hyvä niin. Nyt ilma on jäähtynyt kovasti eilisestä, sääennusteissa sanottiin, että ensi yöstä on tulossa hallayö suureeen osaan maata - viime yökin oli kylmä mutta ei ainakaan vielä pakkasella. Jännää!!!

   Poista