torstai 25. elokuuta 2016

...sipuliostoksia ja sadonkorjuuta....

En voinut vastustaa näitä kukkasipuleita kun tänään pyörähdin Multasormessa.
Onpa taas keväällä harmiteltavaa jos onnistuvat mätänemään Suomen talvessa.

Kukinta alkaa olla enempi ränsistynyttä - vettä  kun tulee lähes joka päivä. Daaliat kukkivat kyllä vielä aika komeasti -ja samettikukat
sekä purppurapunalatva
ja pinkki leimukukka
 Auringonkukissa on muutama avoin kukka, ehtinevätkö kaikki aukeamaankaan  ennen pakkasia.

Sadonkorjuu on koko ajan käynnissä. Kesäkurpitsaa tulee jatkuvasti yli oman tarpeen,  samoin  tomaattia ja kurkkua kasvarista.  Porkkanoista kesäporkkanat on pian syöty ja  osin myös juotu  - ostin mehupuristimen ja sitäpä nyt yritän koekäyttää erilaisten makuelämysten valmistukseen.  Talviporkkanat saavat vielä kasvaa. Jänikset ovat syöneet punajuurten ja mukulasellerien lehdet lähes kokonaan, joten se niiden kasvusta. Toki sain purkillisen punajuuria säilöön,  mukulaselleri on vielä arvoitus. Kaalit ja lantut menivät jo alkukesästä kirvojen ravinnoksi, joten niistä ei ole mitään kerrottavaa. Perunoihin iski rutto ja sato on sitten siinä. Vain varhaisperunasta saatiin vähän syötävää.... Herne kasvoi hyvin, satoa saatiin pakastimeen saakka.  Papukin näyttää tuottavan aika hyvin.  Sipulisato oli mahtava, nostin kaikki sipulit viime viikonloppuna maasta ja nyt odottelen kuumeisesti kunnon kuivattelusäätä.... purjoista on osa vielä maassa, niitä onkin  syöty pitkin kesää...

Mehustin on käynyt kuumana herukoiden mehustuksen tiimoilta pitkin syksyä. Puolukkametsä kutsuu kunhan  -  ja toivottavasti -  poutaantuu,  sienestänyt olen muutaman sienipaistin verran.

Tässäpä pikakelauksella viimeaikaiset tapahtumat,  nyt on ajankohtaisena  pienimuotoinen piharemontti - uudet laatat pihamaahan ja kivituhkat sisääntuloon ja parkkipaikkaan. Siinäpä sitä saa papparainen  muoreineen hyötyliikuntaa - ja aikaan melkoista siivoakin. Toivottavasti saadaan homma valmiiksi ennen talvea....

Mutta kunnes jälleen...

- Ievastiina

13 kommenttia:

 1. Huh, oletpa ollut ahkera! Ei ihme, että puikot ovat olleet vapaalla.
  Mua niin tympii nämä sadekelit! Töissä on yhtä kurahousujen ja saappaiden kanssa puljaamista.
  Sateetonta viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania kukkia, unohtui ihastella :)

   Poista
  2. Kiitos, Kirsi! Meillä kävi viime yönä syksyn ensimmäinen halla joten ihasteltavaa ei taida enää olla paljoa tämän jälkeen. Joutaa siis vaikkapa neulomaan.

   Poista
 2. Ihanat daaliat. Omani kukkivat myös parhaillaan, mutta aika vaatimattomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä ovat kukkineet todella paljon, tuuli vain on repinyt niitä hajalle ja se harmittaa. Nyt halla taisi verottaa vähän parasta kärkeä..

   Poista
 3. Kauniita ovat daaliasi, upeita värejä. Tuota laukkaa on myös minun ostettava, entiset hävinneet lähes olemattomiin. On se komea pallukka alkukesästä pihaa koristamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatuska! Vanhat laukat ovat minullakin huventuneet vuosien saatossa ja niiden kukinta on käynyt kovin pieneksi. Jos nämä olisivat sitten enemmän terässään. Kauniita ovat kyllä!

   Poista
 4. Upeat daalit, hienot värit. Minullakin daaliat kukkivat vielä hyvin. - Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Nyt on syksyn ensimmäinen hallayö takana, saa nähdä mitä vaurioita se on tehnyt... Pitääpä käydä kurkkaamassa arvontaa...

   Poista
 5. Upeat daaliat. Itsekin on tullut jo syyssipuleita osteltua, mm. laukkoja ja tulppuja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Puutarhamyyrä. Noita sipulipusseja vaan ei voi ohittaa....

   Poista
 6. Mahtavia kukkakuvia jälleen. Pitäs melkein itekkii käyvä jottain sipulikukkia ostamassa, jos ei muuten niin onpahan myyrille syötävää talvella.
  Jari on meillä pitäny huolen sienestyksestä. Karvalaukkuja kasvaa kun kehtaa ojan yli mennä keräämään. Tosin tais viime öinen pakkanen niitata nekkii. Aremmat kukat ainakin on mennyttä.
  Työn iloa teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihenpä varustauduin minäkin, että viimeistään penkkiin mätänevät nämäkin niinkuin viime syksynä ostetut narsissit. Mutta onpahan taas kokeiltu... Daaliat ottivat siipeensä viime yön pakkasesta ja on ne sienetkin varmaan paleltunu. Minä en oo muuten nähny tänä syksynä yhtään karvalaukkua, kummallista kun niitä on monena syksynä kasvanu omalla pihallakin. Näyttää olevan venyvä käsite tuo piharemppa, kuulemma pitää uusia sokkelin juureen salaojaputket ja ties mitä. Jotta jos ensi vuosikymmenellä tulee valmista....Vähän kyllä hitottaa....

   Poista