maanantai 18. heinäkuuta 2016

..jopas aika rientää...


liki kolme viikkoa edellisestä postauksestani. No - tässä nyt on ollut kaikenlaista, kaikkeen ei vain aika ole riittänyt. Niin yksinkertaista!

Vettä on sadellut vaihtelevasti -   välillä rankkoina kuuroina, välillä yhtäjaksoisesti tihuttaen. Joka tapauksessa se sade mitä touko-kesäkuussa täällä niin kaivattiin tulikin vasta heinäkuussa. Kasvit pyrähtivät kunnolla kasvuun vasta heinäkuussa, samoin tietysti rikkaruohot. Viimeksi mainittuja onkin saanut olla kitkemässä ihan urakaksi asti, etteivät istutukset kokonaan tukehtuisi. Mökillä kasvimaan kanssa rikkaruohojen kanssa taistelu onkin vielä pahasti vaiheessa, sinne kun ei ihan aina ole mahdollisuutta lähteä. Ja sitten kun sinne pääsee, pitää tietysti tarkistaa myös lähimetsikön sieni- ja nyt jo mustikkatarjontakin.

Kevään kuiva kausi toi mukanaan hirvittävän määrän kirvoja. Kasvimaalla lantut ja kaalit ovat täysin ruotoja niiden hyökkäyksen jäljiltä, tuskin edes moninkertaiset harsot olisivat auttaneet suojautumisessa.  Samoin orapihlaja-aita oli aivan täyttä käppyrää uusien kasvustojen osalta.

Hyvä puoli tässä kesässä on ollut kuitenkin se, että lämpötila on ollut kaiken aikaa helteisen ja lämpimän rajamailla, ei ole tarvinnut  vetää villasukkia jalkaan tai pitkähihaista päälle. Peltotöiden tekemiselle on ollut välillä jopa liiankin kuumaa.

Kukkaset, jotka normaalisti näillä leveyksillä kukkivat elokuun alkupuolella, alkavat olla kukintansa lopulla. Ja monet pitkät  kasvit, kuten jaloritarinkannukset, ovat kaatuneet pitkin maata rankkasateissa, vaikka ovat olleet tuettuinakin. Titonia repeili tuulessa niin, että vain yksi latvus viidestä on enää pystyssä.

Tällä hetkellä kukassa on sellaisia perennoja, jotka normaalisti kukkivat elokuussa kuten esim. jaloangervot,
niistäkin tumman punainen varsin kituliaana,
ja kuunliljat sekä nauhukset
sekä väriminttu.
Omenapuun juurelle istutin pientä samettikukkaa, se alkaa availla kukkiaan vähitellen - ja vaikka ei tuon kummemmin kukkisikaan niin estääpä aika tehokkaasti rikkaruohojen kasvun.
Toisen omenapuun juurelle kylvin unikkoa mutta jäniksen poikaset keksivät sen kylpypaikakseen . Siitäpä syystä meillä ei ihailtane unikkomerta tänä suvena -  ainakaan kovin runsasta sellaista.
Värililjat
ja palava rakkaus
jaksavat ilahduttaa kirkkaalla punaisella värillään ja samaa punaista löytyy myös  yhdestä daaliasta
ja titoniasta, harmi vain että jäljellä on vain muutama oksa tästä n. metrin korkuisesta puskasta,
ja samaa värisävyä taitaa olla ainakin muutamissa gladioluksissa jahka kukkansa avaavat.
Huomasin yhden ainokaisen preeria-angervon kasvavan leimukukkien ja ties minkä muun seassa,
ehkäpä se  vielä pelastuu.

Kuistilta käsin yritin napata vähän pihamme yleisilmettä esittävän kuvan  ilman että siinä näkyy minkäänlaista kulkuneuvoa - ne kun vievät suuren osan vapaasta kulkutilasta -no melkein  onnistuin,
vain pakettiauton lava jäi näkyviin... eikä yhteen kuvaan mahdu koko piha vaikka pieni onkin.
 
Ja hyötykasvit  ja sadonkorjuun jätän toiseen kertaan, niitä en jaksa tähän ryhtyä sovittamaan.
Mutta olihan tuota jo tässäkin.


Ensi kertaan!

- ievastiina

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, puutarhamyyrä! (tämä vastaus meinasi mennä ihan leikkimiseksi, mutta jospa tämä tästä....)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Ite tähän on niin tottunu ettei oikein enää sykähdytä .... mutta onhan ne kukat aina kauniita.

   Poista
 3. Kiitos pihakierroksesta kukkatarhassasi! Meillä täällä puutarhaihmiset valittavat, ettei mikään kukka kuki ajallaan. On joko aikaisessa tai myöhässä. Eikös se sitten olisi keskiarvona ihan hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaksoit kiertää!Ihan hyvä keskiarvo - todella,pääasia kuitenkin että kukkivat. Tämä kesä on ollut aika erikoinen aikaisine helteineen ja heinäkuisine sateineen, kyllä se näkyy kasvillisuudessa väkisinkin. Mukavaa viikon loppupuoltaSinulle!

   Poista
 4. Kaunista kukintaa pihallasi. Upean värinen koristedaalia. Titonia.... sitä pitääkin kasvattaa ensi kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko! Minulla oli pussillinen reilun vuosikymmenen ikäisiä titonian siemeniä ja laitoin ne kaikki multaan keväällä. Onnekseni tämä yksi lähti kasvuun että näen millainen kasvi on kyseessä. Tykkään tästä - ensi kesänä liikkeelle tuoreemmin siemenin ....

   Poista
 5. Komeasti kukkii kuunliljasi, viimeisestä kuvasta varsinkin huomaa. Nauhukset on tänä kesänä pistänyt parastaan.
  Kovin hitaasti alkaa tuo kääpiösamettikukka kukkia, nyt on ekat kukat auki. Jos kasvatan ens vuonna, niin täytyy laittaa aikasemmin kylvöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatuska! Vähän liian myöhään laitoin minäkin samettikukkien siemenet multaan, saa nähdä ehtivätkö kaikki kukkaan ennen halloja.

   Poista